HaPPy Dünya
Hoşgeldiniz...Lütfen Giriş Yapınız VEYA Kayıt Olunuz...
HaPPy Dünya
Hoşgeldiniz...Lütfen Giriş Yapınız VEYA Kayıt Olunuz...
HaPPy Dünya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


HAPPY WORLD FORUM
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 YaRa nasıL iyiLeşir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MysTerY
Admin
Admin
MysTerY


Kadın
Mesaj Sayısı : 222
Yaş : 27
Nerden : Samsun
Yazınız : Üye iseniz giriş,değilseniz üye olunuz!!
Ruh Haliniz? : YaRa nasıL iyiLeşir? Cok%20bilmis
Takımınız? : YaRa nasıL iyiLeşir? 5ae02d2e4544801f0825b8425cf11013
Teşekkür : 11
Kayıt tarihi : 26/12/08

YaRa nasıL iyiLeşir? Empty
MesajKonu: YaRa nasıL iyiLeşir?   YaRa nasıL iyiLeşir? Icon_minitimePerş. Haz. 18, 2009 9:02 pm

"Ben yarayı tanzim ederim Onu Allah iyileştirir." (Dr. Ambroise Paré)

Günlük hayatımızda oraya buraya çarparız elimiz kesilir ayağımıza diken batar yahut ameliyat olur ya da yanarız. Bütün bunların hepsinin neticesi birdir: Yara. Bir müddet sızlar kanar şişer iltihaplanır sonra da iyileşir.
Yara iyileşir ama nasıl?

Bir yarada gelişmekte olan Fizyolojik biokimyasal ve histolojik hâdiseler neden sağlam bir yerimizde olmaz?

Yaralayıcı âlet yaraladığı organımızda hangi şifreleri çözmekte hangi kapıları açmakta ki bu muntazam ve muazzam değişmeler vukua gelmektedir. Vücudumuzda bulunan trilyonlarca hücre nasıl bu şekilde kodlanmış ki ayağımızın ucu da başımızın üstü de yaralanmaya aynı cevabı veriyor.

Bir kol saatinin birkaç marifeti olması karşısında hayretimizi ifade ediyor bu kadar küçük bir kutuya bu kadar marifetin yerleştirilmesini takdir edip teknolojiye hayranlığımızı ifade ediyoruz. Bir milimetrenin yüzde biri kadar çapta olan bir hücreye binlerce marifeti kodlayan kaydeden yerleştiren ilim sahibinin ilmî kudreti ve kuvveti hayret ve hayranlık ifadelerinin ne kadar ötesindedir!?..

Kaza ile ya da cerrahın neşteri ile doku bütünlüğü bozulduğu yani yaralanma meydana geldiği zaman bir seri çarpıcı değişiklikler başlar. Önce kılcal ve daha büyük damarların çapları geçici olarak daralır. Böylece kan kaybı asgarî seviyeye inmiş olur. Sonra bütün o bölgenin damarları alabildiğince genişler. Yara içine kan hücreleri ve serum hücum eder. Yara içerisinde birkaç saat içinde proteinden müteşekkil gevşek bir bağ oluşur. Bu ağın boşluklarını kan serumu alyuvarlar ve akyuvarlar doldurur. Akyuvarlar yara içinde aktif olarak hareket ederler. Yara içindeki ölü doku ve hücreleri artık ve yabancı maddeleri sarıp yutarlar parçalarlar. Akyuvarlar lökosit monosit lenfosit v.s. olarak isimlendirilen çeşitli kan hücreleridir. Yara iyileşmesinde bunlardan herbirinin ayrı bir görevi vardır. Ancak bu görevler kısmen bilinmekle birlikte büyük kısmı henüz karanlık kalmaktadır.

Yaralanan bölgedeki diğer değişmeler ise şunlardır: Kılcal damarlar yara içine doğru uzamaya başlarlar ve yaranın karşı duvarından gelen kılcal damarla uçuca birleşirler.

Derinin üst tabakalarında gevşeme meydana gelip deri hücreler hızla bölünmeye ve çoğalmaya başlarlar ve yara üstünü örtecek şekilde yara üzerine doğru göç ederler. Böylece yara üzeri ikinci gün taze deri ile örtülmüş olur.
Yara içinde hücrelerin ilerlemesi rastgele olmayıp “temas yönelimi” ve “temas inhibisyonu” adı verilen kanunlara tâbidir. Göç eden hücreler yara içindeki protein ağını bir platform olarak kullanırlar.

Yaralanan doku içerisinde bu bahsettiğimiz “yara iyileşmesi mekanizması”nı çalışmaya başlatan ve devamında vazife alan bir sürü kimyasal olaylar ve kimyasal maddelerin rolü olduğu bilinmekte çoğu ise sır olarak kalmaktadır.

Yara içinde üçüncü gün kollagen adı verilen bir protein görülmeye başlar. Kollagen lifler şeklindedir. Kollagen liflerinin örgüleri ve istikametleri san’atkârane bir intizam gösterirler.

Bundan 300 sene kadar önce yaşamış bir hekim olan Ambroise Paré “Ben yarayı tanzim ederim onu Allah iyileştirir” demiştir. Günümüzde de 300 sene öncesine göre hiçbir şey değişmemiştir. Bütün cerrahî müdahalelerin temeli yaranın iki dudağını karşı karşıya getirmek esasına dayanır. Bizim karşı karşıya getirdiğimiz iki yara dudağını birleştirip kaynaştıran Allah’tır.

Eğer Cenâb-ı Hak dokularımıza yarayı tamir edip iyileştirme hassasını vermeseydi bugün cerrahların elinden ne gelirdi acaba? Şurası bir gerçektir ki; kalb nakli ameliyatları ile meşhur Dr. Barnard’ın mahareti ve ilmi herhangi bir iltihap hücresinden fazla değildir.

Bozulan bir arabanın bir uçağın veya robotun kendi kendini tamir ettiğini henüz duymadık. İnsanlığın ilmi henüz bu seviyeye gelmedi.

Şu kâinatta hiçbir şey başıboş ve tesadüfî değildir. Bir dershanedeki sıraların ardarda dizilmesi pencerelerin salona değil bahçeye açılması kara tahtanın ön duvara asılması lâmbaların tabana değil tavana asılması o dershaneyi akıl sahibi bir elin düzenlediğini gösterir. Elbette vücudumuzdaki düzen ve intizam da o vücudu yaratan Hâlik’ımızı bize işaret eder.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://happyworld.forumotion.net
 
YaRa nasıL iyiLeşir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İMZAM NASIL?
» Rütbeler ve Ne nasıl olur?
» İyon Tuzağı Nasıl Çalışır?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HaPPy Dünya :: GeneL KültüR :: ßiLgi ßankası-
Buraya geçin: